Am inceput sa promovăm dezumificarea șapelor în Timișoara unde se doreste montarea parchetului datorită problemelor ce au aparut pe santiere.
Problemele au apărut datorită proastei informări a beneficiarilor de la asanumiti binevoitori sau pareristi care nu au vazut cum functioneaza un sistem bine configurat
Ca sa aveti incredere este foarte important sa intelegeti ce se intamplă pe santiere in mod normal.
Prima greseala este confundrea timpului de maturare a sapei de 28 de zile cu uscarea sapei pentru montarea parchetului.
In procesul tehnologic de producere a sapei clasice si tencuielior cu ciment se folosesc cantitati insemnate de apa.
Ca apa sa se poata evapora din șapă din sapă in mod natural trebuie ca incaperea sa aibe urmatoarele caracetristici:
umiditate a aerului cu mult sub 50 % ideal 40 %
temperatura sa fie cu mult peste 25 de grade
suprafata sa fie bine ventilata
sa sa nu se lucree in incapere cu surse de căldură
Masurăm umiditarea sapelor pe santiere de peste 10 ani si va putem spune ca din 10 santiere dacă o lucrare are sapa in reglă.
De cele mai multe ori șapele ce au fost turnte de cateva luni, a trecut vara si nu sa mai lucrat cu materiale ce necesita apa au iavut intre 3-4 % umidite.
Dac sapele au fost turnate toamna , a trecut iarna iar spatiul nu a fost in permanenta incalzit si aerisit umiditatea nu va fi niciodata in mod normal sub 4%CM . Apa la o temperatura de 4-15 grade nu prea are cum sa se evapore in mod natural si neventilat.
Trebuie tinut cont ca sapa are proprietati higroscopice. Chiar daca o sapa este uscata si se executa lucrari de tencuire, zugravire ea va prelua din vapori din aer umidiate , adevarat nu multă dar suficienta cat sa incurce montajul parchetului.
Aparatele profesionale pentru dezumificarea sapei coboara de fapt umiditatea din atmosfera la 40% si recircula aerul in camera cu un volum mediu 500 mc/ora(cam de 10 ori in cazul unei camere de 20 mp si inalta de 2,5)
Aparatele de dezumificate șapă ce le avem la inchiriat functionează pe principiul depășiri punctului de condensare . Aerul umed este aspirat si trecut peste un vaporizator unde vapori de apa condenseaza peste aceasta componentă asfel incât umiditatea in exces este absorbită din aer si este condus peste un element de condensare din interiorul apartului unde la contactul cu echipamentul este reincalzit. Este vorba despre principiul de pompare a caldurii recuparandu-se energia din vapori de apa